Przepraszam Was za tak dluga przerwe ale jestem w trakcie malych zmian na blogu. Mam nadzieje ze juz w ten weekend sie z tym uporam i wracam do regularnego blogowania.
A w ramach przeprosin mam dla Was cos slodkiego. Jesli lubicie tak zwane ''zamulacze'' to na pewno Wam zasmakuje Banoffee Pie, deser gdzie glowna role gra masa toffi, banany i bita smietana. Moj przepis jest troche wzbogacony o min pyszny kremowy serek mascarpone i gorzka czekolade. Oczywisice mozecie powiekszac lub pomniejszac ilosc skladnikow wedle swojego uznania.
Składniki:
- ok 200g herbatnikow digestive
- 100g masla
- puszka masy krówkowej
- 3 banany
- opakowanie smietany kremowki ( ja uzylam elmee double )
- opakowanie serka mascarpone ok 200g
- 2 lyzki cukru pudru, ja dodalam takze troche cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
Sposob przygotowania:
Ciastka kruszymy na bardzo drobno, dodajemy rozpuszczone maslo i ok 3/4 rozpuszcznej gorzkiej czekolady. Wszystko dobrze mieszamy oraz nastepnie wykladamy na blache dokladnie dociskajac. Niektorzy polecaja wsadzic do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 8 minut a inni aby wlozyc do lodowki na pol godziny. Ja akurat robilam pierwszym sposobem. Nastepnie na nasz spod wylewamy podgrzana wczesniej lecz nie zagotowana mase krowkowa oraz ukladamy pokrojone w plasterki banany. Schlodzona smietane ubijamy na sztywno dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tym razem na mniejszych obrotach. Mase przelozyc na ciasto, posypac reszta startej gorzkiej czekolady i wstawic do lodowki na ok 12h aby smaki sie przegryzly.
Smacznego!
Buziaki kochani!
Mniam ja uwielbiam ciasta z masa krowkowa. Ale tak jak mówisz jest bardzo zamulajace ale mimo wszystko mniam ;))
OdpowiedzUsuńmmmmm.... coś podobnego robiłam. Jako że ciasteczka Digestive nie są najłatwiej dostępne zwykle używałam innych:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Na pewno i tak wyszlo pyszne :) W uk ciastka digestive powiedzialabym ze sa jednymi z najbardziej popularnych :D najtansze mozesz kupic juz za parensacie pensow ;)
UsuńPozdrawiam
Mniam! ja ostatnio robilam babeczki kopca kreta,polecam sa pyszne ; )
OdpowiedzUsuńNo to zrobilas mi teraz ochote :P kopiec kreta uwielbiam i czesto robie ale babeczek jeszcze nie probowalam :) z checia skorzystam ;)
Usuńale ciacho! mmmm!
OdpowiedzUsuńAaaaa czy jam widzę wylewający się karmel (tak tak masa krówkowa *.*). Daj gryyyyyza <3
OdpowiedzUsuńBierz nawet cały kawalek :D
UsuńPodeślij szybkim jak błyskawica kurierem :D
UsuńŁooo ale super *_* Koniecznie chcę taki :D
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka! Mniam, mniam *.* Aż ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńkurcze! tutaj takie piekne ciacho a ja zjadlam puszke krowki :'(((((
OdpowiedzUsuń:D nie zamulilo Cie po tej puszce krowki? :)
UsuńBardzo ładnie wygląda. Nie przepadam za karmelem, ale jestem przekonana, że mój TŻ byłby zachwycony takim ciachem :)
OdpowiedzUsuńMmmm ale smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńi smakuje takze dobrze ;)
UsuńZapraszam na rozdanie "kolory i zapach wiosny" http://mywolin.blogspot.com/2014/05/rozdanie-kolory-i-zapachy-lata-z-okazji.html#more
OdpowiedzUsuńYmmm ale pyszności... chętnie bym je schrupała :) chyba je wypróbuję choć będzie ciężko, bo mam uczulenie na czekoladę :(
OdpowiedzUsuńo szkoda :( ja uwielbiam czekolade....
UsuńAle pyszności <3
OdpowiedzUsuńO, dużo prostsze niż mi się kiedyś wydawało :D
OdpowiedzUsuńdokladnie ;)
UsuńUwielbiam takie ciasta! Muszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
coś dla mnie :D:) uwielbiam takie rzeczy :) i jeszcze z bananem :)
OdpowiedzUsuń