czwartek, 8 maja 2014

Cos dla lasuchow... czekoladowe Banoffee Pie

Witajcie kochani!

Przepraszam Was za tak dluga przerwe ale jestem w trakcie malych zmian na blogu. Mam nadzieje ze juz w ten weekend sie z tym uporam i wracam do regularnego blogowania.

A w ramach przeprosin mam dla Was cos slodkiego. Jesli lubicie tak zwane ''zamulacze'' to na pewno Wam zasmakuje Banoffee Pie, deser gdzie glowna role gra masa toffi, banany i bita smietana. Moj przepis jest troche wzbogacony o min pyszny kremowy serek mascarpone i gorzka czekolade. Oczywisice mozecie powiekszac lub pomniejszac ilosc skladnikow wedle swojego uznania.




Składniki:
- ok 200g herbatnikow digestive
- 100g masla
- puszka masy krówkowej
- 3 banany
- opakowanie smietany kremowki ( ja uzylam elmee double )
- opakowanie serka mascarpone ok 200g
- 2 lyzki cukru pudru, ja dodalam takze troche cukru waniliowego
- tabliczka gorzkiej czekolady

Sposob przygotowania:

Ciastka kruszymy na bardzo drobno, dodajemy rozpuszczone maslo i ok 3/4 rozpuszcznej gorzkiej czekolady. Wszystko dobrze mieszamy oraz nastepnie wykladamy na blache dokladnie dociskajac. Niektorzy polecaja wsadzic do rozgrzanego piekarnika  do 160 stopni na ok 8 minut a inni aby wlozyc do lodowki na pol godziny. Ja akurat robilam pierwszym sposobem. Nastepnie na nasz spod wylewamy podgrzana wczesniej lecz nie zagotowana mase krowkowa oraz ukladamy pokrojone w plasterki banany. Schlodzona smietane  ubijamy na sztywno dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy tym razem na mniejszych obrotach. Mase przelozyc na ciasto, posypac reszta startej gorzkiej czekolady i wstawic do lodowki na ok 12h aby smaki sie przegryzly.

Smacznego!


Deser jest na pewno kaloryczny ale za to jaki smaczny. Dodatkowo  jest bardzo szybki w przygotowaniu i robi wrazenie na gosciach ;)

Buziaki kochani!


24 komentarze:

  1. Mniam ja uwielbiam ciasta z masa krowkowa. Ale tak jak mówisz jest bardzo zamulajace ale mimo wszystko mniam ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmm.... coś podobnego robiłam. Jako że ciasteczka Digestive nie są najłatwiej dostępne zwykle używałam innych:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno i tak wyszlo pyszne :) W uk ciastka digestive powiedzialabym ze sa jednymi z najbardziej popularnych :D najtansze mozesz kupic juz za parensacie pensow ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mniam! ja ostatnio robilam babeczki kopca kreta,polecam sa pyszne ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to zrobilas mi teraz ochote :P kopiec kreta uwielbiam i czesto robie ale babeczek jeszcze nie probowalam :) z checia skorzystam ;)

      Usuń
  4. Aaaaa czy jam widzę wylewający się karmel (tak tak masa krówkowa *.*). Daj gryyyyyza <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Łooo ale super *_* Koniecznie chcę taki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale narobiłaś mi smaka! Mniam, mniam *.* Aż ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. kurcze! tutaj takie piekne ciacho a ja zjadlam puszke krowki :'(((((

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładnie wygląda. Nie przepadam za karmelem, ale jestem przekonana, że mój TŻ byłby zachwycony takim ciachem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm ale smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam na rozdanie "kolory i zapach wiosny" http://mywolin.blogspot.com/2014/05/rozdanie-kolory-i-zapachy-lata-z-okazji.html#more

    OdpowiedzUsuń
  11. Ymmm ale pyszności... chętnie bym je schrupała :) chyba je wypróbuję choć będzie ciężko, bo mam uczulenie na czekoladę :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  13. O, dużo prostsze niż mi się kiedyś wydawało :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie ciasta! Muszę je zrobić!

    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. coś dla mnie :D:) uwielbiam takie rzeczy :) i jeszcze z bananem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...